AFSTUDEERPROJECT GERRIT RIETVELD ACADEMIE 'OUTSIDE IN'

 

 * Intrigerende eervolle vermelding BNI Prijs

Afgelopen vrijdag werd in Houten de winnaar van de tweede BNI Prijs bekendgemaakt. Het betreft de 'ArchiPrix' voor interieurarchitecten, om precies te zijn de prijs voor het beste afstudeerplan van een interieurarchitect in het afgelopen seizoen. Winnaar werd het plan voor een jongerenhotel van de hand van Kim Bruininx, net afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. 
Het meest intrigerende afstudeerplan was echter dat van Femke Poppinga van de Rietveld Academie [het plan kreeg een eervolle vermelding]. Ze maakte een hoekhuis dat geheel 'binnenstebuiten' werd gekeerd. Rond een binnenplaats zijn de verblijfsruimtes gegroepeerd, die aan de buitenzijde via een rond de bouwmassa gelegde trap bereikt kunnen worden. De maquette deed ons denken aan het vroege werk van bijvoorbeeld Emilio Ambasz en we vermoeden - hoewel er van het plan nog slechts weinig beeldmateriaal op internet beschikbaar is - dat we hier te maken hebben met een van de meest eigenzinnige en talentvolle ontwerpers van de laatste jaren.

Kees van der Hoeven, Architectenwerk

 

 * Eervolle Vermelding Archiprix voor interieurarchitecten BNI

Uitgerekend het prikkelendste ontwerp is niet te realiseren. Maar soms ligt de kracht van een ontwerp niet in het bieden van een pasklare oplossing maar in het origineel formuleren van een probleem. In dit geval: het gebrek aan een tuin of andere buitenruimte in de stad, waardoor een stads huis soms meer als een isoleercel aanvoelt dan als een bastion tegen de drukte en het rumoer van de straat.
Femke Poppinga verzon een oplossing door een hoekhuis binnenstebuiten keren. Door het ruimteverslindende trappenhuis als een spiraal langs de buitenmuur te laten lopen, vormt zich achter de gevel een binnenplaats. Vervolgens laat Poppinga de kamers als dozen op verschillende hoogten de binnenplaats insteken. De bewoner is zo binnen en toch buiten. Daarbij is de bewoner hier verzekerd van privacy, ook al zoiets waar het stadswoningen aan ontbreekt.

Jeroen Junte, Volkskrant